LAPPLAND HALL OF FAME

VILHELMINA

 

 

Bernhard Nord – författare till böcker om Vilhelmina. ”I Marsfjällets skugga”, ”Fjällbruden”, ”Fjällfolk” m fl. Storsäljare och översatta även till tyska,

Joel '''Bernhard Nordh''', svensk [[författare]],  född [[19 april]] [[1900]] i en fattig [[statare|statarmiljö]] i [[Björklinge]], [[Uppland]] som [[utomäktenskaplig]]t barn till en [[piga]]. Död [[9 augusti]] [[1972]] i [[Uppsala]].

 

Nordh var fackligt aktiv inom [[Sveriges Arbetares Centralorganisation|Syndikalisterna]] och arbetade som sågverksarbetare, skogsarbetare och [[rallare]] på olika ställen i [[Norrland]]. Efter en [[arbetsskada]] vid 26 års ålder började han att författa, först [[novell]]er och senare även [[roman]]er.

 

Nordh var en självlärd författare som tog [[korrespondensundervisning|korrespondenskurser]] i svenska. Han vann 1935 två novellpristävlingar. Bernard Nordh kom att bli en välläst författare främst genom att många av hans böcker utgavs i stora upplagor i [[Folket i Bild]]s bokserier. Romanerna var lättlästa och mustiga berättelser om nybyggare i [[Jämtland]]s och [[Södra Lapplands]]s  fjälltrakter.

Tre av hans böcker har även filmatiserats.

 

Nordhs biografi har skrivits av [[Matts Heijbel]] och gavs ut 1977 under titeln ''Boken om Bernhard Nordh'' av [[B. Wahlströms bokförlag]].

 

== Bibliografi ==

*Jorden är god (1936)

*''I marsfjällets skugga'' (1937)

*Folkhemmet (1937)

*''Fjällfolk'' (1938)

*Under frostpiskan (1938)
*I de stora skogarna (1938)

Vargjakten (1971)

 

BERNHARD NORD

 

BERNHARD NORD SÄLLSKAPET bildades år 2000.