Dorotea2.html

 LAPPLAND -HALL OF FAME

BOB MONSON från IRLAND försöker slå ner spiken!

Svenska Lappland har en befolkning på 92539 invånare. Befolkningstäthet  0,84 invånare/km². Landarealen är 109 702 kvadratkilometer mer än fjärdedel av Sveriges yta.

De flesta känner till att mycket stor del av Sveriges rikedomar har sitt ursprung i Lappland. För att nämna alla gruvorna och malmen, skogarna och vattenkraften. Internationellt är det också ett mycket stort turistmål. Genom Sveriges turistråd och SAS har det mest blivit marknadsföring av norra delen, KIRUNA området.

Idag finns reguljärt flyg till ytterligare fem orter i Lappland, nämligen VILHELMINA med ÅSELE, DOROTEA & STORUMAN, LYCKSELEHEMAVAN, ARVIDSJAUR med SORSELE och GÄLLIVARE. Dessutom finns vintertid sedan flera år tillbaka direktflyg från ARVIDSJAUR till HANNOVER, FRANKFURT, MÜNCHEN och STUTTGART. Lappland har genom flyget kommit marknaden närmare. I HEMAVAN ligger flygplatsen på gångavstånd till liftsystemet!

Kom gärna med förslag på vilken eller vilka du tycker skall komma med på denna hemsida till

info@lappland-hall-of-fame.se

Industridesignern Monica Förster, uppvuxen i Dorotea, är en av Sveriges mest hyllade och internationellt erkända designers. Hon har fått otaliga priser och stipendier, bland annat den prestigefyllda utmärkelsen Designer of the year 2006 och 2007 samt Årets Designer av Elle. Förster har jobbat med många framstående företag som Cappellini, De Padova, Poltrona Frau, Svenskt tenn, Skultuna, Nordiska galleriet och Swedese.


Nu har hon nominerats till Sveriges Arkitekters pris Guldstolen som delas ut den 19 november vid Arkitekturgalan. Guldstolen delas ut till en svensk, nyligen färdigställd möbel satt i serieproduktion eller till en inredning av hög arkitektonisk klass. Möbeln ska ha högt konstnärligt, innovativt värde och funktionalitet och/eller komfort, sammanfattad i en tekniskt väl konstruerad produkt.


Årets nominerade är två stolar – Monica Försters Unna chair och David Ericssons läderstol Madonna, ett bord med många användningsområden och ett flexibelt kökssystem på skenor.


Nomineringstexten för Unna chair lyder:


”Unna chair är en stol med utomordentlig komfort och stor själ. Det gedigna hantverket är tydligt i hela möbeln. Den känns både generös och varm, med sina mjuka former och oklanderliga finish. Det finns en ärlighet i formgivningen hos denna tunga, stapelbara stol. Sniderierna på ryggen ger Unna chair dess tydliga identitet tillsammans med dess visuellt helgjutna konstruktion. En blivande klassiker som kommer att stå stadig i många år framöver.”


På Arkitekturgalan delas Guldstolen och sju andra prestigefyllda arkitekturpriser ut.Personer  som gjort DOROTEA känt. Södra Lappland är den sista del av landet som kolonialiserats - NYBYGGARLAND.

.

En av Sveriges ledande incoming operatörer inbjuder gäster från hela världen att komma till Lappland.

.

På denna sida kommer vi att presentera kända personer som gjort DOROTEA känt. Har du förslag på personer så är Du välkommen med förslag. Detta sker lämpligen till email:

INFO@Lappland-Hall-of-Fame.se

Följande har hittills nominerats att vara med i DOROTEA-Hall-of-Fame:

KULTUR PERSONLIGHETER:

INGEBORG FORSMARK


SAMISKT HANTVERK

KONST

FÖRETAGARE

HUBERT FÖRSTER

ÖVRIGA

SÅNG OCH MUSIK

MEDIA

Mer information om de nominerade finns på länk.

Välkommen till Lappland-Hall-of-Fame.

Hall of Fame är en sorts museum som finns för personer som har gjort speciella insatser inom ett särskilt område

.

LAPPLAND-HALL-OF-FAME

DOROTEA


2016-11-28

Foto: Berndt Lundqvist

AVATRÄSK försvarade DOROTEA och KLIMPFJÄLL Vilhelminas i SVT matlagningstävling hösten 2013. Segern gick till KLIMPFJÄL med SANDRA DAHLBERG som lagledare. Lagledare för ÄVATRÄSK var KAJSA BERGQVIST. I laget ingick CECILIA SIMONSSON, BJÖRN UGLEM och STEFAN ERIKSSON. I Avaträsk menyn ingick RÖDINGSROM till förrätten - en succé. AVATRÄSK kom med till finalomgången.

----------------------------------------------------------------------------

SENASTE NYTT! Tidningen LAND har nu listat SVERIGES 100 hetaste lantisar. Vilhelminaflickan LINDA ISACSSON-LINDDORFF toppar listan. Men inte bara LINDA finns med. På 38 plats hittar vi PATRIK GRAHN, Vilhelminapojken som numera är professor på ALNARP och på 66 plats hittar vi Frisörskan Linnéa Svensson.

TV-kocken Hubert Förster från Hotell Dorotea gjorde Dorotea inte bara känt som PORTEN TILL LAPPLAND utan även att till Dorotea kunde man åka för att äta god mat.Foto: Hubbe Förster tillsammans med Åseles Mästerkock Wolfgang Bay


2017 juni:

Den första tv-kocken är död

Publicerad igår kl 18.19

Dorotea Hubert Förster är död. Den legendariske tv-kocken som blev känd för hela svenska folket i Kafé Umeå blev 80 år.

 

Hubert Förster föddes den 10 augusti 1936 i Tyskland. Som ung fick han uppleva andra världskriget.

Senare i livet arbetade han som kock i Stockholm på både Grand Hotell och Operakällaren innan flyttlasset bar av till Dorotea 1973.

Familjen Förster drev där hotellet som blev känt genom Hubert Försters regelbundna framträdanden i tv.

Folkbladet intervjuade Hubert Förster för tre år sedan och då förklarade han sin kärlek för Norrland.

”Jag älskar Norrland. Vidderna, naturen och närheten till jakt och fiske.”

Förra söndagen den 4 juni somnade Hubert Förster in i Avaträsk.

Han blev 80 år gammal.

Från Högland i Dorotea finns Jette Jacobsen plats 33 känd för sin kryddiga färskost.


Lisa Lövbrands kommande album bär titeln ”Let Me Love You” och släpps i maj. Lisa är lapplandstös bördig från Dorotea och Borgafjäll som tidigt anammade barnbegreppet ”kan själv!” och utvecklade det till något stort. Hon visste tidigt att det var musik och film hon ville syssla med. Efter ett tillfälligt stopp i England gick resan vidare till USA och scenskola i New York. Numera både skådespelar hon i Hollywood, gör musikkarriär i Japan och ger ut sin tredje skiva i vår (maj).

Hon har gjort film med Wesley Snipes (7 Seconds) och Steven Segal (Attack Force).

Hon har utpekats som flickvän till både Prins Albert och Robbie Williams, påståenden som hon avfärdar med orden ”en bild säger inte alltid sanningen…”.

När det handlar om musiken gör hon tillbakalutad jazz med dragning åt popen. Eller är det tillbakalutad pop med dragning åt jazz? Hon har en känslig, delikat och nära röst som kittlar. ”Embraceable” hette den senaste plattan som kom 2007. Den fick ett fint mottagande, och nådde ut bra trots att den inte alls marknadsfördes. På albumet gjorde hon bl a duetten ”When I Fall in Love” med David Foster. På albumet medverkar också Chris Botti och Paul Buchanan.

 Ett av Sveriges minsta gårdsmejerier, beläget i Högland mitt mellan Dorotea och Borgafjäll. Av mjölken från mina 15 getter, tillverkas getost samt getmese och dessertost inlagd i olja. Av inköpt komjölk från fjällen, tillverkas Lapplands Blå samt en lagrad hårdost.

Källa: Tidningen LAND N2 1-2 2011

Foto: Berndt Lundqvist