LAPPLAND HALL OF FAME

VILHELMINA

 

EMMA O FOLKE RICKLUND – Konstnär

Folke Ricklund född 1900 i Anundsjö och död 1986. Ricklund var en av Sveriges stora fjällmålare. Han var bosatt i Saxnäs, söder om Marsfjällsmassivet. Där fann han också sin första hustru, Emma Ricklund, som var född i den lilla byn. Tillsammans byggde paret upp en funktionalistisk villa, på en kulle med utsikt mot Marsfjället. Där finns en stor ateljé, som numera fungerar som stipendiebostad för konstnärer. I sitt hus tog de emot många konstnärsvänner, en del internationella storheter som Asger Jorn och Helmer Osslund. 1952 skildes paret, och Folke flyttade då till Norrköping, gifte om sig, och var verksam där fram till sin död. Emma Ricklund (död 1965) testamenterade villan, med tillhörande "Folke-ateljé", till konstnärer och allmänhet.

 

 

 

 

Emma och Folke Ricklund

Folke Ricklund (1900-86), en av Sveriges stora fjällmålare. Han föddes i Anundsjö och fick sin konstnärliga utbildning i Stockholm under 1920-talet. I början av 30-talet följde han samerna, som hade vinterbete i hans hemtrakter, upp till sommarbeteslandet i Vilhelminafjällen. Där träffade han pensionatsvärdinnan Emma Johansson i Saxnäs. Tillsammans byggde de upp den nya Saxnäsgården, färdig 1934 och mot 40-talets slut byggde de sitt gemensamma hem Ricklundgården. Folke Ricklund visade sin konst i såväl Stockholm som i övriga Sverige och etablerade sig som en av Sveriges stora fjällmålare. Nordiska museet hade 1953 en stor utställning kallad Sju konstnärers Lappland och där var Folke Ricklund en av konstnärerna. De övriga var bl a

Johan Fredrik Höckert, Nils Nilsson Skum, Helmer Osslund och Leander Engström. Folke var då den enda ännu levande fjällmålaren.
Han lämnade Emma och Saxnäs 1952 för att bosätta sig i Norrköping där han var verksam till sin död 1986.

Emma Ricklund (1897-1965), var född och verksam i Saxnäs. Hon började efter skilsmässan från maken Folke Ricklund att själv måla. På Ricklundgården finns ännu många verk av hennes hand. Där kan också exempel på hennes kreativa förmåga skådas i de många textila föremål som ingår i nuvarande museet Ricklundgården.

 

I länsmuseets samlingari Umeå  ingår en oljemålning av Folke Ricklund; Vårvinter mot Marsfjället

Läs mer om Emma och Folke Ricklund samt deras konstnärshem i tidskriften Västerbotten nr 2/1989.

Besök konstnärshemmet i Saxnäs! En Medelhavsvilla mitt i den västerbottniska fjällvärlden. Idag är Ricklundgården ett museum med fina utställningar samt ett gästhem för kulturarbetare.
Tfn 0940-70014.

 

 

Gun Ulander guidar, sjungar och spelar för Internationell Incentive Grupp på Ricklundgården.

 

Foto; Berndt Lundqvist