LAPPLAND HALL OF FAME

VILHELMINA

ELSA KRISTOFFERSSON

.

 

   Foto: Berndt Lundqvist

Många som besökt kyrkplatsen Fatmomakke i Kultsjödalen har mött Elsa Kristoffersson - kyrkvärd, guide och ordförande i Fatmomakke sameförening. Många gånger har man ställd kosan mot Fatmomakke för att fira Midsommarhelgen tillsammans med Elsa Kristoffersson. Midsommarstången kläds, efter inledande berättelse från området  börjar dansen runt midsommarstången under ledning av Elsa.

Västerbottensnytt 2009-okt;
Alltsedan Elsa Kristoffersson första gången besökte Fatmomakke som femåring i mitten av 1930-talet har platsen haft en särskild betydelse för henne. - Varje gång jag kommer hit, känner doften från granarna och ser kyrkan, är det som om något växer inom mig - det är svårt att förklara...- Det är ju en unik plats, med 130 kåtor och hus. Det finns ingen annan samisk samlingsplats som är så stor, säger Elsa.

Renkött kungligt godis i kåtan
Hennes egen kåta är en av dem som ligger närmast kyrkan. Där har hon bland annat gästats av kungaparet.
- Det är väl konstigt att när sådana människor kommer är det alltid så bråttom, det ska vara fem minuter här och fem minuter där. Men jag kokade kaffe åt dem, och de stannade i kåtan i 45 minuter.
- Jag hade skurit upp renkött, och när Carl Gustaf gick tog han en näve - han åt det som karameller. Silvia var mer försiktig, skrattar Elsa.

Både samers och nybyggares kyrka
Redan på 1780-talet blev Fatmomakke en kyrkplats. Först för samerna, senare också för nybyggarna. Innan dess hade pastorsadjunkten Per Rådström i Åsele hållit gudstjänster sommartid för befolkningen i trakten, och då fick han ta emot önskemål om ett kapell.

1781 uppfördes de första kyrkobyggnaderna i Fatmomakke, i form av två rymliga kåtor och ett stort skjul på stolpar för gudstjänster. Den nuvarande kyrkan stod färdig 1884.

- En gång när jag hade guidning i kyrkan var det någon som sa att "det var då den enklaste bland de enkla kyrkor jag varit in i". Jag kunde ju ha blivit ledsen men det blev jag inte, för det finns ingen kyrka i landet som är så välbesökt under sommarmånaderna som kyrkan här i Fatmomakke, säger Elsa Kristoffersson.

Viktigt att hälsa på prästen
Fyra kyrkstigar ledde till Fatmomakke från olika väderstreck. Elsas egen mamma vandrade dit över Marsfjället.- När de kom ned till sjön fick de ropa över viken för att bli hämtade med båt. Det första de gjorde när de var framme var att risa kåtan, tvätta sig och sen gå och hälsa på prästen. Genom åren har platsen överlevt både hot om överdämning och förslag om flyttning av kyrka och kyrkogård.

Världsarv förhoppning för framtiden
- Så länge jag kan vill jag komma hit, säger Elsa Kristoffersson.- Och ska jag önska mig något för Fatmomakke är det att det blir ett världsarv, så att denna unika plats bevaras för framtiden. Fatmomakke behöver skyddas, och bättre skydd än att vara världsarv kan man väl inte få?

Själv har jag bl a med utländska turister flertalet gånger haft nöjet att träffa Elsa. När jag var i Fatmomakke i början av 1990-talet blev jag med mina amerikanska gäster inbjudna till kaffe i Elsas lappkåta. Det var på Midsommardagen. Fatmomakke sameförening skulle ha sitt styrelsemöte och jag med det amerikanska paret Wilson blev inbjudna att vara med på mötet.

Familjen Wilson boende i Canada på gränsen till USA berättade att de hade sina rötter i Lappland. Eftersom de inte kunde svenska förstod de säkert inte mycket av samtalen i sammanträdet som pågick cirka två timmar sittande utanför kåtan runt en eldstad. Fru Wilson berättade då att "I feel at home" - en härlig upplevelse i det helt underbara Fatmomakke. Och visst skulle det vara härligt om Fatmomakke kunde komma med på Världsarvslistan. Jag har redan i slutet på förra seklet berättat om denna plats för berörda personer . De hade inte hört talas om Fatmomakke och sa också att det ej skulle bli några fler Världsarv i Sverige. Men det har faktiskt tillkommit några efter mina samtal med dem.
Berndt

 

MIDSOMMAR I FATMOMAKKE - DANS KRING MAJSTÅNGEN

ELSA KRISTOFFERSSONS SISTA MIDSOMMARFIRANDE I FATMOMAKKE VIDEO

ELSA KRISTOFFERSSON AVLED DEN 3 MAJ 2010.