LAPPLAND HALL OF FAME

VILHELMINA

 

JOHNNY KÄRKINEN

Känd Vilhelminabo även för utländska turister. Hur härligt är det inte att  längs Bäskåns vattensystem (creaks) få paddla i sällskap med Johnny och  få uppleva tystnaden och vildmarken och alla bävrar som simmar omkring i vattnet. Och byggande av deras bon. Verkligen en EKOTURISM företagare. Gör reklam för Vilhelmina bygden både på hemmaplan som genom idrottandet även runt om i världen.

 

Jonny Kärkkäinen leder Sveriges tyngdlyftare

Jonny Kärkkäinen har valts till ny ordförande i Svenska Tyngdlyftningsförbundet.

- Jätteroligt. Jag har hållit på i 40 år med tyngdlyftning, som aktiv, på föreningsnivå och förbundsnivå. Det känns som ett erkännande för det som jag har uträttat, säger han.

Jonny Kärkkäinen, Vilhelmina, valdes på Tyngdlyftningsförbundets årsmöte till att efterträda Benny Johansson som förbundsordförande. Valet av Jonny Kärkkäinen är historiskt eftersom han är den första ordföranden från Norrland.

Förbundets nye ordförande startade sin tyngdlyftningskarriär som aktiv i IFK Umeå 1973, var med och bildade Vilhelmina TK 1988 och är fortfarande klubbens ordförande. 2007 valdes Jonny in som ledamot i Tyngdlyftningsförbundets styrelse och nu tar han alltså över ordförandeklubban. (Källa: VK)

Länspolitiker ställer upp i veteran-OS

Vilhelminabon och politikern Jonny Kärkkäinen är Sveriges stora hopp inför tyngdlyftningen i World Master Games som avgörs i dag i Sydney, Australien.

Jonny Kärkkäinen lyckades bra i kvalet med en delad tredjeplats inför mästerskapet som även är känt som veteran-OS.

- De som kvalificerat sig i min klass är riktigt duktiga killar från Ryssland och Ukraina. Men även de kan ha en dålig dag, och då kan allt hända, säger Jonny Kärkkäinen.

World Master Games, WMG, är ett av världens största multisportevenemang. I år är den sjunde upplagan av evenemanget förlagt till Sydney i Australien.

Media, och i synnerhet australisk tv, har en generös bevakning av WMG och dess 28 000 deltagare från 95 nationer som tävlar i 28 olika sporter.

- Det här är större än jag kunnat drömma om. Givetvis är detta mitt livs idrottsliga höjdpunkt, säger Jonny Kärkkäinen.

- Självklart är man lite nervös, det vore ju superbra om jag vann medalj. Jag kommer att ta i för kung och fosterland, sedan får vi se hur långt det räcker, säger han.