LAPPLAND HALL OF FAME
VILHELMINA

                     

ROLAND LUNDQVIST

 

Född i Gällivare 1934.

 

Roland Lundqvist var en av intiativtagarna och pionjären till att Ishockeyn kom till Vilhelmina i början av 1950-talet.  Han blev tidigt en av stöttespelarna i Vilhelmina IK:s hockeylag. Lundqvist var också tidigt utbildad s k TK-tränare inom Ishockey.

 

I Västerbottens Kuriren kunde man i matchreferat läsa att ”...Vilhelmina IK:s försvar behöver föryngras”. Den enda spelaren i VIK som var över 20 år var Roland Lundqvist.

 

Lundqvist flyttade till Trollhättan 1963 där han blev spelare och senare IFK Trollhättans lag fram till 1971. Då kunde man läsa i lokalpressen ”… att ungdomskedjan med Roland Lundqvist gladde!” Roland gick i Trollhättan under smeknamnet "Vilhelmina".

 

Lundqvist blev även tränare för IFK Tidaholm innan han åter flyttade norrut till Sundsvall.

 

Lundqvist var även en av intiativtagarna till VIKERANERNA - föreningen av f d hockeyspelare i Vilhelmina IK. Föreningen bildades 1975 och bestod av spelare från 1960 års lag. Därefter har efterhand spelare från senare årgångar invalts och vartannat år har de samlats för en samvaro, oftast i Vilhelmina, men även utomlands.

 

Roland Lundqvist var även med om att på 1950-talet introducera Cykelsporten i Vilhelmina och i början av 60-talet var han kommunledare för ungdomsfotbollen med lag från 10-talet byar i socknen.

 

När Roland kom till Vilhelmina 1945, 11 år gammal, var det inte mycket till sommaridrott som erbjöds ungdomen i Vilhelmina. Det fanns en fotbollsplan nere på Nedre Baksjönäs mellan järnvägen och Industrivägen. En liten bollplan på skolgården vid Volgsjö Skola där det även fanns en tennisbana. Den var endast öppen för "socitén i Vilhelmina". Ingen plats för ungdomen med andra ord. Därför växte de under Rolands ledning upp en plats för alla typer av idrott i anslutning till Sågverket vid Volgsjövägen. Där Kolmilorna under vissa tider brann, fanns naturligt nog gott om kolstybb. På den tiden det vanliga underlaget för löparbanor även på stora idrottsplatser. Här anlades höjd- och stavhoppsgrop med kutterspån från Sågverket. Material för höjdhopp ställning och lister fanns att hämta. Här anlades ring för kulstötning, diskus och spjut och naturligtvis löparbanor. Områdets små grabbar och flickor samlades här för att pröva på och tävla i alla möjliga idrotter. En naturlig fotbollsplan fanns på timmeravläggsplatsen vid Volgsjövägen. Här prövades på all möjlig idrott - en idrottsklubb bildades under Rolands ledning. SKS - Sportklubben Segern. På vintern fanns här skidspår ut i den vackra naturen över de tre små tjärnarna ner till Vojmån i olika långa spår. Roland svarade för upptrampning av spåren. I den lilla Sågbacken utövades Slalom och Backhoppning. Vilhelminas Idrottsgata,som man ännu kan finna på stadsplanen, men aldrig byggd, finns från Volgsjövägen ner till Granvägen - området för den lilla idrottsplatsen.

 

Tjärnarna runt Vilhelmina var dåtidens isbanor. Här spelades bandy tidigt på hösten i väntan på att isen skulle frysa till på Baksjön och senare på Volgsjön. När Ishockey kom till Vilhelmina blev det byggt en liten isrink på nuvarande Torget vid ICA-Tallen. Snart flyttades den till Baksjönäs med måtten 26 x 52 m. Det amerikanska måtten. Sargen byggdes med sponsning från Vilhelmina Såg & Hyvleri. Rolands pappa ställde välvilligt upp med material. Snöskottning av Ishockeybanan skedde för hand av Roland och  Karl-Lennart "Tumba" Johansson med hjälp av många små snöskottare. Spolning av isbanan hörde också till arbetsuppgifterna. När det kom större mängder snö lånade Roland pappans traktor från sågverket. Det var åtskilliga timmar Roland ägnade åt detta.

 

När Roland återkom från militärtjänsten i Boden blev det en full satsning på Ishockey. Roland som tränare ställde krav på att skulle man vara med i hockeylaget, då gällde de 100% satsning på hockeyn. En satsning som också betydde en bra utveckling av det unga laget och många av dessa ungdomar kunde i samband med flyttning för studier på andra orter även göra framgång i ishockeysammanhang även i högre divisioner.

 

När det blev aktuellt att bygga om isbanan till de europeiska måtten 30 x 60 meter fanns det ej plats för utbyggnad på Baksjönäs inklämd mellan gatorna, som denna bana var. Roland m fl uttryckte då önskemål att bygga den nya Isbanan i slänten nedanför Hotell Wilhelmina. Här fanns naturlig plats för en isrink med lika naturvänliga läktarplatser. Fördelen med detta läge skulle också vara att de flesta ungdomar som bodde centralt i samhället och därigenom inte ha så lång väg i de ofta kyliga vinterkvällarna.

 

Roland var en riktig pionjär för idrotten i Vilhelmina. Han har fortsatt med detta inom olika idrotter och var 2009 nominerad till Galans hederspris på Idrottsgalan i Medelpad. NOMINERADE - Medelpads Idrottsgala den 5 februari 2009. Roland Lundqvist, Timrå SOK. Beskrivs ibland som mannen på berget. Skönviksberget, alltså, där Roland lägger ner samma jobb och energi, oavsett om det.....

 

Roland är fortfarande aktiv inom orienteringsporten.

 

 

 Still going strong - Veteran mästare för MEDELPAD i orientering!