LAPPLAND HALL OF FAME
VILHELMINA

Roger Fransson, hundspannskörare från Lappland till turistmässorna i Stuttgart och München i Tyskland –


Med på hundspannsturen som varade 84 dagar hade Roger Fransson en vackert utformad budkavel tillverkad av sameslöjdaren Sven-Åke Risfjäll med hälsning från Vilhelmina kommuns ordförande. Budkaveln var gjord av Älgben och Renskinn och överlämnades till Stuttgart och till Näringsminister Jaumann för Bayern i München. Med i släden fanns även flera hundra vykort avstämplade på Postkontoret i Klimpfjäll (som samtidigt fick ett eget postnummer - tidigare hade man samma postnummer som Vilhelmina 91200. Det senare hade till följd att gäster bokade på Hotell Stekenjokk kom till Vilhelmina och letade efter hotellet! Inte så trevligt om man var på väg från Nordnorge  till Oslo eller omvänt!! Vilhelmina ligger just halvvägs för många norrmän på vägen.

se www.reisen-nach-lappland.com

 

 
Sommartid körde Roger turister på Stekenjokksplatån. De tyska bussarna stannade och gjorde uppskattade stopp för att bussresenärerna skulle få åka en kort hundspannstur. Även flerdagsturer och en hel del kända personer fick pröva på att köra hundspann i Rogers sällskap. Här skymtar i bakgrunden en flicka som sjöng finalmelodin för Jugoslavien i Eurovisionsslagern. Foto: Berndt Lundqvist

Efter att ha arbetat i Stekenjokk gruvan i många år blev Roger Fransson genom Hundspannsturen en kändis inte bara i Sverige utan i hela Europa!

The Wildman of the year 1988 • Roger Fransson
Klimpfjäll Roger gjorde en uppmärksammad 230-milaresa

med hundspann mellan Stekenjokk och München. Det blev
också PR för Lappland på turistmässa i Stuttgart
!

Radio p4s Nordenberg Västerbotten intervjuar Roger Fransson i Göteborg före avresan med Stena-Line till Kiel. Julen firades före avresan till Tyskland
med frugan på Hotell Scandinavia i Göteborg med hundarna i hotellets parkgarage.

Se länk från www.reisen-nach-lappland.com för flera bilder och berättelsen om Husky-Express fart ner genom Europa till Stuttgart o München.

Roger Fransson har avlidit 28 december 2014, 63 år gammal.

 

Gruvarbetaren och Hundspannsföraren Roger Fransson, Klimpfjäll, Vilhelmina. Södra Lappland har avlidit 63 år gammal. Han efterlämnar hustrun Siv med barnen Magnus, Jenny, Sandra, Robert och många vänner i Sverige och runt om i världen.

 

När Bolidens gruva i Stekenjokk – Sveriges tuffaste arbetsplats – avvecklades i slutet av 80-talet, hade Roger Fransson redan valt att påbörja ett nytt liv inom turistindustrin. Turismen, besöksnäringen, som idag är Sveriges största näring var i början av 80-talet, påbörjades detta årtionden en expansion som sedan fortsatt. Roger Fransson kom att bli en av Sveriges pionjärer inom detta nya arbetsområde. Den utländska turismen till Sverige hade hittills i huvudsak varit sommarturism med bussgrupper och bilturer. Till största delen med inriktning på resor till Lofoten och Nordkap. I Vilhelminafjällen hade påbörjats en utveckling av att intressera fler utländska gäster att komma till Södra Lappland. De tyska och italienska turisterna fyllde sommartid hotellen längs nuvarande E45. Det gällde att förlänga säsongerna. Svenska turister reste sedan mitten på 50-talet till utländska resmål. Svenskarnas intresse av åka till fjällen för skidåkning, längd, tur och alpint, var huvudsakligen påsk och sportlov. Första chartertrafiken till Sverige blev italienare till Södra Lappland under höstperioden.

 

Den tyska researrangören NORDEUROPA REISEN tryckte katalog med paketarrangemang i Sverige. Vilhelminafjällen var bland de första att introducera sådana arrangemang. De marknadsfördes på turistmässor runt om i Europa och USA. Vilhelminafjällen var med från början och intresset för aktivitetsresor året runt växte snabbt. Trots att Sverige ansågs som en väldigt dyr destination. För att få fart på verksamheten beslöts att Vilhelminafjällen skulle delta tillsammans med Nord Europa Reisen på de stora turistmässorna i Stuttgart och München. En naturlig del i marknadsföringen av Vilhelminafjälle var den nya turistprodukten hundspanns körning. Roger Fransson tränade med entusiasm sina hundar för att kunna göra en nästan omöjlig resa – att köra de 84 dagarna, 2411 kilomter, resan till mässorna i Tyskland.

 

 

Körning med hundspann för turister var en mycket ovanlig turistprodukt i Sverige. Roger hade så smått påbörjat sådan verksamhet i huvudsak för Vilhelminafjällens utländska gäster. Sagt och gjort. Den 14 november 1987 startade Roger med paret Wolf Weidner och Rainer Höh med sina två hundspann och 18 Sibirien Huskies resan mot de tyska mässorna. Gruvarbetarna från Stekenjokk vinkade farväl och lycka till med resan. En resa ner genom Sverige, som kunde följas i intervjuer med Roger i P3 Nattradio. Inslag i MITTNYTT och de olika lokala TV bolagen längs färdvägen ner genom landet, RAPPORT i Svensk TV. 42 inslag i tysk TV. Dagliga rapporter i dagstidningarna. Djurens vänner ville stoppa turen och tvingade fram dagliga veterinärkontroller. Vilket också gjordes. När Husky Express kom ner i Södra Sverige på väg till Göteborg och färjan till Kiel blev det t o m så att det var fyra veterinärkontroller en dag! När inte veterinärerna kunde stoppa denna resa fick Roger höra att den stora filmstjärnan Brigitte Bardot skulle möta honom vid ankomsten till Kiel. ”Jag har alltid längtat efter att få träffa Brigitte Bardot” var Rogers kommentar. Brigitte dök tyvärr aldrig upp. Däremot varje stads Borgmästare med hundratals åskådare varje dag vid körningen genom Tyskland. Vid slutmålen i Stuttgart och München invigdes mässorna med ankomsten av Husky-Express, där Roger överlämnade en budkavle, vackert utförd av Sameslöjdaren Sven-Åke Risfjäll, till Näringsministern i respektive region med hälsningar från kommunalordföranden Ture Ångqvist, Vilhelmina, med inbjudan till alla att gästa Vilhelminafjällen.

 

Svenska föreningen i München bjöd in Husky Express till samkväm. I deras månadstidning berättades att den största händelsen från Sverige i Bayern var detta event sedan Karl XII var här med sina Karoliner.

 

Rogers hundspannskörning medförde att vi fick många nya småföretagare i Sverige att börja med hundspannskörning. I stort varje samhälle kunde man hitta nya sådana företag. Från Oslo Telemark, där man haft två anställda att arbeta med hundspannskörning, meddelades att intresset ökat i så stor utsträckning, att man var tvungen nyanställa fyra personer.

 

Intresset för hundspannskörning blev så stort, att när de tyska bussgrupperna kom under sommaren, blev det korta hundspannsturen långt in på sommaren uppe på Stekenjokkplatån. Ända långt in i augusti något år. Resultatet blev att flera stora och börsnoterade företag i Sverige och runt om i världen förlade sina konferenser och ledningsgrupper med inslag av hundspannskörning. Bland de som åkt med Rogers hundar finns statsminister, landshövdingar, radioreportrar från flera länder, Eurovision Song Contest deltagare och hundratals hjärtspecialister o s v. Två resebyråanställda tjejer från Korsika hade vunnit säljtävling i byrån där de arbetade. Som pris fick de välja valfri reseprodukt de kunde finna i resekataloger. De valde Vilhelminaprogram med hundspannskörning med Rogers Husky Express.

 

Roger Fransson var även en pionjär på annat sätt. När Tyska längdskidlandslaget varje höst hade sina träningsläger i Klimpfjäll, var han ideellt med och drog upp spår. När det var snöbrist hjälpte han till med att skotta snö i spåren. Klimpfjäll kunde därefter sätta upp skyltar vid infarten på samma sätt som Tärnaby gjort efter Ingemar Stenmarks seger i världsmästerskapen. ”VÄRLDSMÄSTARBYN”. Arrangerandet av halvmaraton upp till STEKENJOKK var Roger också med att arrangerade. För Roger var inget omöjligt!

 

Han belönades med ”ÅRETS VILDMAN 1988” och finns med i LAPPLAND-HALL-OF-FAME, som en av de personer som gjort något extra för Sveriges mest kända landskap.

 

Berndt Lundqvist, Härnösand

Margareta Stenmark. Brunflo