LAPPLAND HALL OF FAME
VILHELMINA

STEN-ERIK ENERÖD

Sten-Erik Eneröd är en mycket känd Vilhelmina profil, född 1939. Startade tidigt en egen orkester. Det började med musik och jam i källarlokaler på Baksjönäs och blev snart början på  den otroliga bragden att varje onsdag i 25 år spela dansmusik på Hotell Wilhelmina. Dåtidens resandekår visste att på onsdagar är det Vilhelmina som gäller. Tisdagar Dorotea och torsdagar Storuman!

Och det var inte bara i Vilhelmina omgivningar som Eneröds spelade populär dansmusik. Orkestern åkte runt omkring och gladde danspubliken långt utanför Vilhelmina. Efter det att orkestern lades i graven fortsatte Sten Erik med sitt enmansband.

Här delar Sten Erik ut första priset till vinnaren Eva Timan i vokalisttävling i Skolparken i Vilhelmina.

Sten Erik blev en bejublad vinnare - svensk postmästare -  på Skansen i Stockholm när han vann Postverkets Talangtävling i samband med firandet av Postverket 350 år.. Roligare har det förmodligen aldrig varit på Skansen än när han cyklade in på Solidens scen i finalen.

I marknadsföringen av Vilhelmina som turistort på 80-talet deltog Sten Erik även med sin musik.

Fortsatt marknadsföring för Vilhelmina sker fortfarande vid Inlandsbanetågens ankomst till Vilhelmina och även på andra allmänna platser. En kille som bjuder på sig själv för att öka trivseln i Vilhelmina!

RADIO LAPPLAND blev Sten Eriks media insats i samband med närradioreformen. De lokala programmen från Radio Lappland hade säkerligen betydligt fler åhörare i Vilhelmina än de konkurrerande RADIO VÄSTERBOTTEN (av Vilhelmina- och Doroteaborna kallad Sjukhusradion) och RADIO JÄMTLAND (kallad Turistradion).

Sten-Erik Eneröd blev tilldelad lionskulturstipendium år 2000, blev årets Wilhelm
2005,tilldelades Vilhelmina kommunskulturstipendium 2008.

Under senaste året har Sten Rune Erik Eneröd i reklamtidningen Vilhelmina-Aktuellt regelbundet skrivit och berättat flera trevliga minnen. Här har vi hans version från Juni 2010.

"SKIVINSPELNING -69"

Vi skulle på skivinspelning i Stockholm. Körde direkt från Fredrika där vi spelat. "Flickan i Peru" och "I mitt hjärta finns du kvar", skriven av Rune Vallebom, en på den tiden suverän låtskrivare med bl a "Kristina från Vilhelmina".

Den här natten vi körde till Stockholm - dimma, ja tät - så långtradare stod i varannan parkeringsficka, men vi tog det lugnt, några timmar sena gjorde ingenting. Skivinspelningen var ju planerad måndag morgon i en studio på Sveriges Radio.
- Ja ha int vörä i Stockholm förut å nu ske jä kör bil ti stan.

Jag var lite fundersam. Stockholm ...
- Ja, ja, ta ä bärä lunkt då vi kom fram. Stärn deve'n telefonkiosk sä ha dem karta över stan, då hitt vi. Jä slit lös 'a borti katalogen.

Trummisen Stig visste hur man gjorde.

Trots att det var söndag förmiddag tyckte jag att det var onödigt mycket trafik. Trafikljus, bilköer, bussar, fotgängare - alla var på väg någonstans.

Jag stannade i en bilkö - väntade och väntade. Efter en lång tid upptäckte vi - det var ingen kö, vi hade stannat bokom parkerade bilar...

Stig hade ritat på kartan hur vi skulle hitta till SR från vår övernattning. När vi kom fram var Radiohuset bevakat av vakter med vapen. Identitetsbrickor fick vi för att kunna passera in. Vi tog instrumenten ur släpvagnen. När vi var klara ropade en vakt:

- Du måste flytta ekipaget! och pekade på en TV-monitor. Första gången Eneröds bil och släp på TV!

När det var flyttat - fika i personal- och artismatsalen. Vid bordet intill satt Jan Malmsjö. När han var klar, reste han sig och bugade mot oss.

- Jaha, sa jag. Sä erä att vära kändis!

Sen upptäckte vi att alla hälsade på alla...

Flera av Sten Erik Eneröds historier finns att läsa i Vilhelmina-Aktuellt. Blir nog 100 talet historier innan Sten Erik är färdig? Och nu finns den även i bokform!

foto: Berndt Lundqvist

STEN-ERIK o LILL-BABS!

FACEBOOK KOMMENTARER 2014-05

 

 

André Berg

den 12 maj 23:12

Minns framförallt de underbara jinglarna. "Reklam. -va säg du? -REKLAM" Eller intro-sången. :-)

Stenley Olofsson

den 12 maj 23:29

Skulle j vara möjligt.

Kommentarshistorik

Anderz Mattsson

den 12 maj 23:20

Wow! Radiohistoriskt, hade länge kvar mitt första program-exemplar, vilket jag fick skickat till radiohuset på Mariehem i Umeå där jag just inledde min bana som ljudtekniker:) Dax för ny web-version från inlanne kanche?/

 

Kenna Lindström

den 12 maj 23:16

Pang priser på Ica tallen...gevär skott

Kommentarshistorik

Bert-Rune Wibrell

den 12 maj 23:07

Min mor satt alltid klistrad framför radion,tyst,Eneröd e på radion,men vad jag minns mest var Olles lugna kommentarer man kommer ihåg mest.Jag måste säga ,kan detta upprepas.(jag tror icke det,kanske i en annan form.)

 

Annica Norberg Gebart

den 12 maj 22:54

Jobbade där med Olle Björk och det var otroligt roligt. Minns dock en morgon vi kom dit då det var chock och förtvivlan och det var då Estonia hade förlist.....svårt att förstå och väldigt svårt att göra ett program den dagen!

 

Bert-Rune Wibrell

den 12 maj 22:45

Jag måste säga radio Lappland,inlandets mest lyssnade program.

 

Berndt Lundqvist

den 12 maj 21:57

Min mamma hade alltid Radio Lappland på när jag kom upp till Vilhelmina. Idag kan man bara höra på Radio Lappland i Stockholm! Tråkigt att namnet skulle hamna i Stockholm, På samma sätt som Hotell Lappland vars namn fanns inarbetat i Vilhelmina och plötsligt hamnade i Lycksele'

 

Monica Granlund

den 12 maj 21:36

Mitt emot där vi bodde på Skolgatan 3....

 

Visa alla kommentarer

Ursprungligt inlägg

Kenna Lindström

den 12 maj 20:35

Om du minns Radio Lappland med Sten Erik Eneröd och Olle Björk....