Vilhelmina.htm

WILHELMINA WINTER WEEKEND 2012

Jonny Kärkkäinen leder Sveriges tyngdlyftare

Jonny Kärkkäinen har valts till ny ordförande i Svenska Tyngdlyftningsförbundet.

- Jätteroligt. Jag har hållit på i 40 år med tyngdlyftning, som aktiv, på föreningsnivå och förbundsnivå. Det känns som ett erkännande för det som jag har uträttat, säger han.

Jonny Kärkkäinen, Vilhelmina, valdes på Tyngdlyftningsförbundets årsmöte till att efterträda Benny Johansson som förbundsordförande. Valet av Jonny Kärkkäinen är historiskt eftersom han är den första ordföranden från Norrland.

Förbundets nye ordförande startade sin tyngdlyftningskarriär som aktiv i IFK Umeå 1973, var med och bildade Vilhelmina TK 1988 och är fortfarande klubbens ordförande. 2007 valdes Jonny in som ledamot i Tyngdlyftningsförbundets styrelse och nu tar han alltså över ordförandeklubban. (KÄLLA vk)

SENASTE NYTT! Tidningen LAND har nu listat SVERIGES 100 hetaste lantisar. Vilhelminaflickan LINDA ISACSSON-LINDDORFF toppar listan. Men inte bara LINDA finns med. På 38 plats hittar vi PATRIK GRAHN, Vilhelminapojken som numera är professor på ALNARP och på 66 plats hittar vi Frisörskan LINNEA SVENSSON.

Anja Pärson från Tärnaby hittar vi på 83 plats och OS-guldmedaljören Björn Ferry från Storuman på 30 plats.

Från Högland i Dorotea finns Jette Jacobsen plats 33 känd för sin kryddiga färskost.

En av Sveriges ledande incoming operatörer inbjuder gäster från hela världen att komma till Lappland.

På denna sida kommer vi att presentera kända personer som gjort Vilhelmina känt. Har du förslag på personer så är Du välkommen med förslag. Detta sker lämpligen till email:

.

.

Följande har hittills nominerats att vara med i Vilhelmina-Hall-of-Fame:

MEDIA

LARS HAMBERG

LINDA ISACSSON-LINDORFF

LENNART SEHLIN

Mer information om de nominerade finns på länk.

.

Välkommen till

Lappland-Hall-of-Fame.

Hall of Fame är en sorts museum som finns för personer som har gjort speciella insatser inom ett särskilt område

Personer  som gjort Vilhelmina känt. Vilhelmina är den sista del av landet som kolonialiserats - NYBYGGARLAND.

Marcus Hellner från Gällivare hittar vi på 8 plats och kommunalpolitikern Kenneth Stålnacke på 12.

Källa: Tidningen LAND N2 1-2 2011

---------------------------------------------------

Svenska Lappland har en befolkning på

92539 invånare (2013). Befolkningstäthet  0,84 invånare/km². Landarealen är

109 702 kvadratkilometer mer än fjärdedel av Sveriges yta.

De flesta känner till att mycket stor del av Sveriges rikedomar har sitt ursprung i Lappland. För att nämna alla gruvorna och malmen, skogarna och vattenkraften. Internationellt är det också ett mycket stort turistmål. Genom Sveriges turistråd och SAS har det mest blivit marknadsföring av norra delen, Kiruna området.

Idag finns reguljärt flyg till ytterligare fem orter i Lappland, nämligen VILHELMINA, LYCKSELE, HEMAVAN, ARVIDSJAUR och GÄLLIVARE. Dessutom finns vintertid sedan flera år tillbaka direktflyg (FLYCAR) från ARVIDSJAUR till HANNOVER, FRANKFURT, MÜNCHEN och STUTTGART. Vintern 2010-2011 började även det tyska flygbolaget AIRBERLIN med direktflyg. Lappland har genom flyget kommit den internationella marknaden närmare. I HEMAVAN ligger flygplatsen på gångavstånd till liftsystemet!

Nu har jag varit till Vilhelmina - Sveriges sist bebyggda område. Tänk att man för 100 år sedan inte hade bilväg och järnväg till detta område. Alltså ett mycket intressant nybyggarområde. Vilhelmina kyrkby blev kyrkstad 1916!

K:m:t har fastställt länsstyrelsens förordnande den 10 juli 1916, att vad i byggnads, brand och hälsovårdsstadgan gäller för stad, skall gälla för Vilhelmina kyrkostad.

År 1904 kunde man läsa i Västerbottens-Kuriren: ”Wilhelmina kyrkoby är belägen vid Volgsjöns norra strand, och torde i fråga om natursköna omgivningar intaga första rummet i södra Lappland” och ”Just här ser vi längst bort i väster Wilhelmina Lappmarks stolthet, det väldiga Marsfjället sticka fram. I morgonbelysningen är detta må hända Sveriges vackraste snöfjäll, och påminner flitigt om vissa partier av Alperna. Marsfjället har också en höjd av 1,589 meter eller 5,340 fot, öfver havet, och är således betydligt högre än Åreskutan, som dock genom sitt läge vunnit mycket större berömmelse. Men det är ju Västerbottningarnas sed att aldrig förstå sig på att framhålla hvad deras land har ett erbjuda främlingen. Därför har turistströmmen hittills gått förbi Västerbottens läns Lappmark, ehuru äfven där finnes mycket sevärt”.

Järnvägen – Inlandsbanan - kom till Vilhelmina 1917. Vägar till fjällområdet kom till så sent som i slutet 1940-talet. Trots väglöst land var folkmängden då lika stor som nu, dryga 7000 innevånare. I mitten av 1900-talet var folkmängden uppe i ca 14000 innevånare! Genom vattenkraftens utbyggnad har kommunen drabbats svårt, då Ångermanälvens regleringar gjort att de flesta vattendragens forsar och turistpunkter förstörts. Så sent som hösten 2008 räddades Vojmån efter folkomröstning – ett av landets främsta fiskevatten - från att den skulle bli ytterligare förstörd

INCENTIVE-HOUSE-LAPPLAND © 2009• SE916594-9489 • VILHELMINA