Fredrika2

HALL OF FAME

Welcome to LAPPLAND-HALL-OF-FAME

LAPPLAND-HALL-OF-FAME

En av Sveriges ledande incoming operatörer inbjuder gäster från hela världen att komma till Lappland.


INCENTIVE-HOUSE-LAPPLAND © 2014• SE916594-9489 • VILHELMINA

FREDRIKA  i Södra Lappland

DROTTNINGLANDET

Fredrika ligger  i Södra Lappland. Lappland är Sveriges mest kända landskap ute i Europa. Enligt undersökning som Visit Sweden gjorde 2011 vill mer än 90% av tyskarna och 91% av holländarna som tidigare varit i Sverige nästa gång besöka Lappland. Det är fler än de som vill till Stockholm.


Var själv reseledare med en grupp från Israel förra sommaren. En liten by, som genom utbyggnaden av Vindkraftpark i närheten av byn blivit ännu mer en avfolkningsort. Turister från utlandet vill inte åka till industriområden helt enkelt. Det positiva för orten är att BUDDISTERNA hittat en plats för byggande av PAGOD, som drar inte minst THAILÄNDARE till orten. När jag var där med den Israeliska gruppen hade vi dock blivit tillfälle att besöka detta. Där fanns inga personer men en välkomstskylt ”FRI DRICKA”, vilket vi naturligtvis som turist tyckte var väldigt trevligt och det blev en längre paus på resan på en vacker utsiktsplats.


Fredrika var slutmålet för Sveriges Radios Trettondagsprogram SVERIGERESAN 2014.'

 


 


 


Här Sarit Zamir i Isrelisk grupp rundtur i Södra Lappland. Foto: Berndt Lundqvist


Svenska Lappland har en befolkning på 92 539 invånare. Befolkningstäthet  0,84 invånare/km². Landarealen är 109 702 kvadratkilometer mer än fjärdedel av Sveriges yta.


De flesta känner till att mycket stor del av Sveriges rikedomar har sitt ursprung i Lappland. För att nämna alla gruvorna och malmen, skogarna och vattenkraften. Internationellt är det också ett mycket stort turistmål. Genom Sveriges turistråd och SAS har det mest blivit marknadsföring av norra delen, KIRUNA området.


Idag finns reguljärt flyg till ytterligare fem orter i Lappland, nämligen VILHELMINA med ÅSELE  DOROTEA & STORUMAN, LYCKSELE, HEMAVAN, ARVIDSJAUR med SORSELE och GÄLLIVARE. Dessutom finns vintertid sedan flera år tillbaka direktflyg från ARVIDSJAUR till HANNOVER, FRANKFURT, MÜNCHEN, STUTTGARToch BIRMINGHAM. Lappland har genom flyget kommit marknaden närmare. I HEMAVAN ligger flygplatsen på gångavstånd till liftsystemet!


Tätort i Åsele kommun. Hette ursprungligen VISKA, men fick 1799 namn efter Gustav IV Addolfs gemål. 2014 cirka 200 invånare. Perioden 2000-2010 minskade befolkningen från 525 till 379 personer, minus 27 procent. Tillbakagången påbörjades i samband med skogsbrukets mekanisring på 1950-talet, dp Fredrika var en blomstande socken med över 1000 innevånare och tre byskolor, förutom skolan i själva samhället. Genom etablering av Vindkraftpark i Fredrikas närhet har attraktiviteten i samhället i stort försvunnit och enda positiva utvecklingen är tillkomsten av Buddismens satsning på Tempelberget.


Kom gärna med förslag på vilken eller vilka du tycker skall komma med på denna hemsida till

info@lappland-hall-of-fame.se

Följande har hittills nominerats att vara med i FREDRIKA-Hall-of-Fame:


KULTUR PERSONLIGHETER:


FÖRFATTARE
SAMISKT HANTVERKKONSTFÖRETAGARE


SPORT


SÅNG OCH MUSIKMEDIA


ÖVRIGA

Bert-Rune Dahlberg

Mer information om de nominerade finns på länk.

Hall of Fame är en sorts museum som finns för personer som har gjort speciella insatser inom ett särskilt område