MARTIN LAURITZ

LAPPLAND HALL OF FAME

VILHELMINA

Dessa böcker har gjort att det är lätt att Vilhelminas historia under denna period och blivit intressant läsning och givit kunskap för många om hur hårt livet varit i denna del  av landet.

­”Det är en mycket gedigen arbetsinsats och ett vällovligt ändamål han har gjort som vi vill premiera”, sade hembygdsförbundets avgående ordförande, professor Lars-Erik Edlund.

”Bland det allra mest intressanta är att läsa reseskildringarna. Jag har aldrig sett Vilhelmina så vackert som genom dessa reseberättelser”, sade Martin Lauritz, som möttes med en rungande applåd efter avslutat tal.

Hans mål är att i första hand få avskrifterna utgivna i en bok, och i andra hand att för forskningens skull samla artiklarna i en sökbar databas.

"SKIVINSPELNING -69"

Flera av Sten Erik Eneröds historier finns att läsa i Vilhelmina-Aktuellt. Blir nog 100 talet historier innan Sten Erik är färdig? Och nu finns den även i bokform!


FOTO. Berndt Lundqvist

Tidningsstudium gav stipendium

MARTIN LAURITZ

Född 1931, uppvuxen och yrkesverksam som platschef vid Vattenfalls lokalkontor i Vilhelmina – har läst igenom Västerbottens-Kuriren 1900-1946 och skrivit av alla notiser och texter, stort och smått, som berört Vilhelmina under dessa år.