Sten Erik Eneröd

Trummisen Stig visste hur man gjorde.

Trots att det var söndag förmiddag tyckte jag att det var onödigt mycket trafik. Trafikljus, bilköer, bussar, fotgängare - alla var på väg någonstans.

Jag stannade i en bilkö - väntade och väntade. Efter en lång tid upptäckte vi - det var ingen kö, vi hade stannat bokom parkerade bilar...

LAPPLAND HALL OF FAME

VILHELMINA

STEN-ERIK ENERÖD

född 1939, död 2018

Här delar Sten Erik ut första priset till vinnaren Eva Timan i

vokalisttävling i Skolparken i Vilhelmina.

I marknadsföringen av Vilhelmina som turistort på 80-talet

deltog Sten Erik även med sin musik. Stor succé gjorde Sten Erik på Postens 350 års jubileum i Stockholm genom att vinna Postens talangjakt!

Sten-Erik Eneröd blev tilldelad lionskulturstipendium år 2000, blev årets Wilhelm

2005,tilldelades Vilhelmina kommunskulturstipendium 2008.

Under senaste året har Sten Rune Erik Eneröd i reklamtidningen

Vilhelmina-Aktuellt regelbundet skrivit och berättat flera

trevliga minnen. Här har vi hans version från Juni 2010.

"SKIVINSPELNING -69"

Vi skulle på skivinspelning i Stockholm. Körde direkt från Fredrika där vi spelat. "Flickan i Peru" och "I mitt hjärta finns du kvar", skriven av Rune Vallebom, en på den tiden suverän låtskrivare med bl a "Kristina från Vilhelmina".

Den här natten vi körde till Stockholm - dimma, ja tät - så långtradare stod i varannan parkeringsficka, men vi tog det lugnt, några timmar sena gjorde ingenting. Skivinspelningen var ju planerad måndag morgon i en studio på Sveriges Radio.

- Ja ha int vörä i Stockholm förut å nu ske jä kör bil ti stan.

Jag var lite fundersam. Stockholm ...

- Ja, ja, ta ä bärä lunkt då vi kom fram. Stärn deve'n telefonkiosk sä ha dem karta över stan, då hitt vi. Jä slit lös 'a borti katalogen.

Stig hade ritat på kartan hur vi skulle hitta till SR från vår övernattning. När vi kom fram var Radiohuset bevakat av vakter med vapen. Identitetsbrickor fick vi för att kunna passera in. Vi tog instrumenten ur släpvagnen. När vi var klara ropade en vakt:

- Du måste flytta ekipaget! och pekade på en TV-monitor. Första gången Eneröds bil och släp på TV!

Flera av Sten Erik Eneröds historier finns att läsa i Vilhelmina-Aktuellt. Blir nog 100 talet historier innan Sten Erik är färdig? Och nu finns den även i bokform!


FOTO. Berndt Lundqvist

När det var flyttat - fika i personal- och artismatsalen. Vid bordet intill satt Jan Malmsjö. När han var klar, reste han sig och bugade mot oss.

- Jaha, sa jag. Sä erä att vära kändis!

Sen upptäckte vi att alla hälsade på alla...

foto: Berndt Lundqvist